Posted By Jolande Justus Posted On

Sauna 5 mei openingstijden, van de sauna en het stoombad

Een Turks stoombad of stoomcabine is een warmte ruimte die een temperatuur kunnen hebben tussen de 40 graden Celsius en 50 graden Celsius. Hierbij hebben de ruimte een bijzonder hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98%. Vaak worden in deze ruimtes ook etherische oliën gebruik om een heerlijke aroma af te geven.

Moderne stoombaden zijn gebaseerd op de Romeinse baden. Vaak werden deze baden voorzien van warm water door natuurlijke ondergrondse bronnen.

Een andere oorsprong is die van de Arabieren. De zogenoemde Hamam is een badhuis waarin het stoombad een prominente plek heeft. Voor de Arabieren is dit dan ook een traditioneel iets wat de lichaam en geest reinigt.

Maar wat is het verschil tussen een stoombad en een sauna?

Bij een sauna is het zo dat de ruimte meestal een mindere luchtvochtigheid heeft. Hier zit namelijk de luchtvochtigheid tussen de 10% en 20%. Dit is dus aanzienlijk minder dan een Turks stoombad.

In een sauna wordt de temperatuur gecreëerd door hete stenen of een saunakachel. In een stoombad wordt dit gedaan doordat water wordt opgewarmd om stoom te creëren.

Doordat het water wordt opgewarmd en er stoom gecreëerd wordt, is het stoombad ook vaak natter dan een sauna. Op deze manier is het niet handig om een handdoek mee te nemen aangezien deze compleet doorweekt raakt.

Als laatste is het gevoelsmatig warmer in een stoombad dan in een sauna. De temperatuur van een sauna kan zo op lopen tot 100 graden en een stoombad vaak niet hoger dan 50 uit komt. De hete stoom slaat namelijk op je lichaam waardoor zweet niet verdampt.

De sauna 5 mei openingstijden zijn dagelijks van 11 tot 23 uur.